HACCP به معنای تجزیه و تحلیل خطر و نقطه کنترل بحرانی است و یک سیستم بهداشتی در مدیریت کیفیت در صنایع غذایی محسوب می گردد.این سیستم را میتوان یک سیستم کنترلی و یکی از راهکارهای عملی در پیشبرد اهداف بهداشت مواد غذایی دانست که در طول زنجیره مواد غذایی (از تولید کننده اولیه تا مصرف کننده نهایی) دارای کاربرد بوده و با استفاده از آن نسبت به کیفیت بهداشتی فرآیندها ی غذایی اطمینان حاصل میگردد.
HACCP برای پیشگیری، کاهش یا از بین بردن خطرات بیولوژیکی، شیمیائی و فیزیکی ایمنی غذایی بکار می رود که شامل مواردی می شود که با آلودگی تماسی در ارتباط هستند.
از دیدگاه کاربردی HACCPدر کلیه خواسته های( Good Manufacturing Practices=GMP و (Good Hygiene Practices=GHP دارای کاربرد بوده و یا استفاده از آن نسبت به کیفیت بهداشتی در طول زنجیره مواد غذایی (از تولی) را دربر گرفته و تمامی جنبه های بهداشت مواد غذایی را تحت پوشش قرار می دهد.
امتیازات سیستم HACCPعلاوه بر تامین ایمنی مواد غذایی و سازگاری آن با سیستم مدیریت کیفیت نظیر سری استاندارد ISO9001 ، کمک به توسعه تجارت جهانی از طریق افزایش اعتماد به ایمنی مواد غذایی نیز می باشد. به کمک استقرار این سیستم از افت سطح کیفیت بهداشتی محصول به نحو برنامه ریزی شده و سیستماتیک جلوگیری به عمل می آید، به نحوی که فراورده های غذایی هیچ گونه خطری برای مصرف کننده به همراه نداشته باشد.
هدف از پیاده سازیHACCP:
از افت سطح کیفیت بهداشتی محصول به نحو برنامه ریزی شده و سیستماتیک جلوگیری بعمل می آید ، به نحوی که فرآورده های غذایی هیچگونه خطری برای مصرف کننده به همراه نداشته ;باشد و همچنین;بر فرآیندها و مراحل تولید محصولات و شرایط بحرانی در ایمنی مواد غذایی تاکید دارد .
دامنه کاربرد HACCP:
HACCPکلیه خواسته های (Good Manufacturing Practices) GMPو
(Good Hygiene Practices ) GHP را در برگرفته و تمامی جنبه های بهداشت موادغذایی را تحت پوشش قرار می دهد.
مزایای پیاده سازیHACCP:
تأمین ایمنی مواد غذایی
سازگاری آن با سیستم مدیریت کیفیت
کمک به توسعه تجارت جهانی از طریق افزایش اعتماد به ایمنی مواد غذایی
افزایش اعتبار شرکت
کنترل تمامی مراحل در زنجیره غذایی
افزایش کیفیت محصول